DIVJE JEZERO

Skrivnostno kraško Divje jezero pri Idriji spada med bisere slovenske naravne dediščine. Jezero je skrito pod prepadnimi stenami vznožja severnega roba Črnovrške planote in je povezano z zapletenim svetom podzemnih voda. Dosedanje raziskave so potrdile domnevo, da gre za značilen »vokliški« izvir pri katerem se strm potopljen sifonski rov obrne navzgor šele v velikih globinah. Potapljači so rov raziskali že do globine 160 m.

Smaragdna jezerska gladina je po navadi idilično spokojna, ob obilnem deževju pa bruhajo iz nje izredno velike količine vode, ki se zbirajo na prostranih območjih Črnovrške planote in kraškega sveta pod Javornikom.
Iz jezera odteka najkrajša površinsko tekoča slovenska reka Jezernica (55 m), ki ima lahko ob deževjih celo večji pretok kot Idrijca.

Jezero z neposredno okolico se ponaša z izjemnim bogastvom favne in flore: v jezeru živijo potočne postrvi, v jamskem delu pa številne drobne podzemeljske živali in celo človeška ribica.

V skalnih razpokah ali na majhnih policah nad jezerom uspeva kranjski jeglič – Primula carniolica, slovenski endemit, njegovi vijoličasti cvetovi se odpirajo v drugi polovici aprila. Po skalovju uspeva tudi kranjska bunika (volčič) in pa veliko vrst praprotnic.

Skrivnostno kraško Divje jezero pri Idriji spada med bisere slovenske naravne dediščine.