DOMAČIJA

 

Kmetija na Čendavš leži v Novakih, razkropljeni severnoprimorski vasici, 600 metrov nad morjem. Domačija se nahaja ob glavni transverzali, ki vodi naprej na Gorenjsko (Bohinj, Bled, Triglavski narodni park). Najbližji, večji kraj Cerkno, pa je od nas oddaljen le 7 km. Vasica je bila prvič omenjena v 13. stoletju, takrat naj bi tu živelo le nekaj ljudi in še te naj bi pomorila kuga. Kasneje naj bi se tu naselili novi ljudje, od tu tudi ime Novaki, saj naj bi nove prišleke imenovali kar Novačani (novi vaščani).

Zgodovina naše kmetije sega v 16. stoletje, njene glavne panoge so že od nekdaj živinoreja, proizvodnja mleka, poljedelstvo in sadjarstvo. Domačijo sestavljajo stara in nova hiša, hlev s skednjem, celotno podobo kmetije pa dopolnjujeta dva tradicionalna kozolca »toplarja«, ki sta namenjena tako sušenju sena kot spravilu kmečkega orodja. Okrog poslopij pa se razprostira 36 ha zemljišč.
Hlev in hiša sta bila leta 1943 med bombardiranjem porušena in ponovno zgrajena na istem mestu. Leta 1978, po potresu, pa je bila zgrajena še nova hiša, v kateri se nahajata tudi apartmaja in naše domovanje.

Ugodna lega naše kmetije gostom ponuja idealne počitnice, tako poleti kot pozimi. Pozimi lahko smučate na 2,5 km oddaljenem Smučarskem centru Cerkno. V pomladnih, poletnih in pa jesenskih dneh se lahko peš ali s kolesom odpravite raziskovat okoliške hribe, doline in uživate v neokrnjeni naravi in prelepih razgledih. Stičišče Primorske in Gorenjske ponuja veliko naravnih in pa prenekatero kulturno znamenitost.