POHODNIŠTVO

Cerkno z okolico spada v Cerkljansko hribovje, ki ga uvrščamo v skupino predalpskih hribovij, je precej strmo in sega do povprečne višine 1000 metrov. Tukaj najdete hribe, slemena, planote, ozke grape, doline, kristalno čiste vode, prelepe razglede, neokrnjeno naravo…, ob obisku Cerkljanskega hribovja ne boste razočarani.

Tu se prepletajo številne planinske poti in transverzale, ter veliko urejenih in označenih pohodniških poti.

Porezen (1630m)

Porezen je najvišji vrh Cerkljanskega hribovja, s katerega se odpira pogled na Bohinjske gore, Julijske Alpe, Karavanke in Kamniško Savinjske Alpe ter Cerkljansko in Škofjeloško hribovje, na jug pa vse tja do morja. Le nekaj metrov pod vrhom cerkljanskega očaka je tudi planinski dom. Vrh ima žig in vpisno knjigo.

Na Poreznu pa stoji tudi spominsko obeležje NOB in nekaj drugih ostalin, ki pričajo o vojnih časih.

Nanj se lahko povzpnete po množici označenih poti iz Cerkljanske ter iz Baške grape.

Blegoš (1564m)

Blegoš, najvišji vrh Škofjeloškega hribovja in poleg Porezna in Ratitovca eden od »velikih treh« predalpskih vrhov nudi prelep razgled tako na Julijske Alpe, kot na okoliška hribovja. Nanj vodi vrsta označenih poti.

Vrh ima žig in vpisno knjigo. Par sto metrov pod vrhom se nahaja tudi planinska koča.

Kopa (1360m)

Domačini so to visoko skalo, ki je na las podobna oglarski kopi poimenovali »Kapa« oz. Kopa. Kopa je vrh nad vasjo Novaki, na pobočju Cimprovke, s katerega se odpira razgled na Cerkno in okoliško hribovje, Trnovski gozd, ob lepem vremenu pa vse tja do Kamniško Savinjskih Alp.

Izhodiščna točka vzpona na Kopo je Razpet, ki leži ne meji med Novaki in Davčo (na meji med Primorsko in Gorenjsko), tu se nahaja tudi informativna tabla, do vrha pa vodi markirana pot.

Kojca (1303)

Kojca, mati Cerkljanskega hribovja, stoji južno od očaka Porezna. Nanjo se lahko povzpnete iz Zakojce, Orehka in Jesenice. Iz nje se odpira prelep razgled na Cerkljansko hribovje, Porezen, bohinjske gore, Baško grapo, na Črno prst pa vse tja do Krna.

Na travnatem vrhu stoji tudi lesen bivak.

Črni vrh (1291m)

Črni vrh je najvišja točka Smučišča Cerkno. Na vrhu se odpira razgled proti Julijskim Alpam, Cerkljanskem hribovju, ob lepem vremenu pa vse do Kamniško Savinjskih alp.

Nanj se lahko povzpnete iz Gorenjih Novakov, Leskovice…

Ermanovec (1026m)

Z vrha Ermanovca boste imeli odličen razgled na celotno Škofjeloško hribovje, dele Cerkljanskega hribovja ter ostale vrhove v okolici. Nanj vodi vrsta označenih planinskih poti, s Trebije, Hotavelj, s prevala Kladje. Vrh ima vpisno knjigo in žig.

Pod Ermanovcem, na 968 metrih nad morjem, stoji tudi planinska koča.