Apartmaji Kmetija na Čendavš – kmetija z razgledom https://kmetijazrazgledom.si/ , so odlična izhodiščna točka za raziskovanje zahodne in osrednje Slovenije. Vasica Novaki, v občini Cerkno, leži na stičišču dveh pokrajin in sicer Primorske in Gorenjske.

Slap Peričnik

Slovenija ponuja na ogled veliko slapov, med najmogočnejše spadajo slap Boka, Savica, z lepoto vas bo prevzel slap Kozjak, prav tako navdušeni boste nad slapom Peričnik.

.Če vas slapovi zanimajo, vam tu prilagamo povezavo do seznama le teh, po vsej Sloveniji: http://www.slapovislovenije.info/slapovi.htm

Mi pa vam želimo predstaviti tiste slapove, ki so v bližini naših apartmajev in jih je vredno obiskati.

DAVŠKI SLAPOVI

Trije manjši slapovi na potoku Davča, niso mogočni in visoki, so pa prav tako vredni ogleda. Nahajajo se blizu ceste, ki pelje iz Cerkna proti Železnikom, v vasi Davča, do njih pa vas vodijo table. Potok Davča izvira pod Poreznom in je 12 km dolg pritok Selške Sore. Potok torej krasijo Spodnji, Srednji in Zgornji slap. Spodnji slap je visok 5 metrov, sestavljata ga dva stržena, ki se ob večjem deževju združita in tvorita širši slap. Drugi, Srednji slap, velja za najlepšega, gre za dvojen slap, ki pada 6 metrov globoko v skledast tolmun. Sledi mu še Zgornji slap, ki je prav tako visok 6 metrov, ogledate si ga lahko z urejenega razgledišča.

http://visitcerkno.si/davski-slapovi/

SLAP PADSTANAJCA

Pa se podajmo na Šebreljsko planoto, ki poleg arheološkega najdišča Divje Babe nudi še marsikaj zanimivega. Pod vasjo je na potoku Sevnica slap, ki nosi ime Padstanajca. Gre za 28 metrov visok slap, ki pada s previsne stene kot konjski rep na skalo spodaj in se tam razprši. Na slapu je pozimi možno tudi ledeno plezanje. Dostop do slapu je možen iz zgornjega dela vasi Šebrelje, mimo domačije Srednja Sjavnca, za ureditev poti skrbi TD Šebrelje, ob potki so postavili tudi klopco, na razgledni točki, od kjer se razprostira pogled na vas Reka, na Kojco in pa Porezen. Namestili pa naj bi tudi smerne table, da bo pot do slapa lažje najti.

http://www.sebrelje.si/index.php/slo/znamenitosti/slap-padstanajca

https://www.facebook.com/gocerkno/posts/10161105197580083

SLAP BERI

Potok Godiča, ki vodo zbira izpod Tolminskega Triglava in se zliva v reko Sočo krasi slap Beri. Pravzaprav sta na potoku dva slapova in sicer Veliki (25m) in Mali Beri (15m). Avtomobil pustimo v Poljubinju, vasici streljaj stran od Tolmina, pot začnemo pri mostu v centru vasi, ob desnem bregu potoka. Ob hoji po gozdni stezici in skalnih podorih nas vedno spremlja zvok potoka Gadiča in po 30 minutah hoje prispemo do čudovitega slapu, ki pada 25 metrov globoko v tolmun.

Slap Beri

https://www.soca-valley.com/sl/znamenitosti/narava/soteske-in-slapovi/2019072415560082/slap-beri/

SLAP SOPOTA

Slikovit, 62 m visok slap na Tolminskem. Nahaja se na poti iz Tolmina, preko Poljubinja in Ljubinja do Kneže v Baški Grapi. Predenj boste prispeli v vasico Podmelec, vas bo ob cesti na slap opozorila tabla kjer je urejeno tudi parkirišče za par avtomobilov. Pot do slapu je sprva strma, a kmalu postane položnejša, na nekaterih bolj izpostavljenih mestih je zavarovana z ograjo. Kratek 10 minutni sprehod vas bo pripeljal do slapu. Voda čez previs pada v tolmun in teče naprej po strugi potoka Sopota.

Slap Sopota

https://www.soca-valley.com/sl/znamenitosti/narava/soteske-in-slapovi/2013093014491009/slap-sopota/

SLAP PRŠJAK

Priporočamo vam obisk doline potoka Trebušica, ki jo prepletajo strme gozdnate površine, samotne domačije in divje grape. Eno izmed grap, natančneje grapo potoka Pršjak, krasi istoimenski 27 metrov visok slap. V kraju Dolenja Trebuša zavijete čez most v smeri Čepovana, pri naslednjem razpotju zavijemo za Gorenjo Trebušo. Vozimo se še približno 3 km, do ribogojnice v Krtovščah, kjer nas na slap že opozori tabla. Pot vas bo pripeljala do razgledišča na ta čudovit slap, ki pada v velik tolmun. Če bi si radi grapo Pršjaka ogledali tudi po strugi, se lahko odločite za organiziran kanjoning.

https://www.soca-valley.com/sl/znamenitosti/narava/soteske-in-slapovi/2013093014434014/slap-prsjak/

https://www.maya.si/soteskanje/2020030315385858/soteskanje-canyoning–soteska-persjak/